نویسنده معروف دنیای عرب، سکوت سران عرب در برابر فرمان ترمپ را خجالت آور توصیف کرد.
دستور اجرائی دونالد ترمپ در روز جمعه برای ممنوعیت ورود اتباع 7 کشور اسلامی به امریکا، هر چند موجی از اعتراضات را در دنیای اسلام و حتی در داخل امریکا را ایجاد کرده است، اما تا کنون موضعی از سوی سران کشورهای عربی به جز کشورهایی که در این امر دخیل هستند؛ دیده نشده است.
عبدالباری عطوان نویسنده سرشناس عربی و سردبیر روزنامه الکترونیک رأی الیوم در یادداشتی به این مسأله پرداخته و آن را خجالت آور توصیف کرده است.
عطوان در این باره مینویسد: در روزهای گذشته کنترول تلویزیون را در دست گرفتهایم و شبکههای رسمی و غیر رسمی را دنبال میکنیم و به دنبال یک موضع قوی عربی و اسلامی میگردیم.
مدام منتظر بودیم تا سازمان همکاریهای اسلامی که تجاوز به یمن و صلح را اسراییل را تأیید کرده است جزء اولین معترضان به فرمان اجرایی ترمپ باشد و برای نشست عاجل در جده فراخوان دهد و همچنین منتظر قومندانان نظامی 41 کشور عضو ایتلاف اسلامی [ایتلاف ادعایی عربستان متشکل از 41 کشور] بودیم تا جلسه عاجل تشکیل داده و علیه این اهانت امریکا در حق مسلمین موضعگیری کند؛ اما انتظار ما به جایی نرسید. بله، این قوم دوستدار ترمپ طرزالعملها را دریافت کردهاند تا سکوت کنند و حواسشان جای دیگر باشد.
حتی شیوخ توئیتر یا اغلب آنها از صحنه غایب بودند و ترجیح دادند که نامشان به دور از لست سیاه امریکا باشد و ولیِ آمرشان خشمگین نشود؛ چرا که امریکا، سوریه و یمن و عراق نیست و انتقاد از آن ضرورتی ندارد.
باشنده گان کشورهای هفتگانه که مشمول فرمان ترمپ شدهاند، هیچ تهدید تروریستی برای امریکا ندارند و بالعکس آنها قربانی تروریزم امریکایی هستند. آنچه صبح روز گذشته در شهر البیضاء یمن رخ داد و 60 یمنی که اکثرشان از افراد ملکی بودند؛ کشته شدند یکی از این مثالهاست.
از این سکوت عربی تعجب نمیکنیم و چه بسا مبالغه نکردهایم اگر بگوییم که برخی رهبران عربی از اقدامات نژادپرستانه ترمپ حمایت هم میکنند.
از سوی دیگر احساس درد میکنیم وقتی میبینیم که نخستوزیر جوان کانادا جستین ترودو از مسلمانان دفاع و اعلام میکند که پناهجویان را میپذیرد و بر اصل تسامح تأکید کرده و میگوید که تنوع نژادی ما را قدرتمند میکند یا آنگیلا مرکل که اعلام کرده است از حقوق اتباع دو گانه خود در برابر این پلان ترمپ حمایت کامل میکند.
درد اینجاست که یک رهبر عربی نیز وجود ندارد که یک خط درباره این مسأله بنویسد و موضعی شجاعانهای همانند انریکه پنیا نتو رییسجمهور مکزیک بگیرد که در اعتراض به ساخت دیوار در سرحد امریکا و مکزیک سفر خود به واشنگتن را برای احترام به خود و کشورش لغو کرده است.
عجز و ناتوانی، احترام نمیآورد و موضع نژادپرستانه ترمپ را تغییر نمیدهد؛ آنچه جلب احترام میکند اقدامات قاطع است؛ کارهایی که از مردان بر میآید اما این مردان کجایند؟