با بهمیانآمدن مرحله جدید اشغال امریکائی در افغانستان، هویت ملی با تمام مؤلفههای اساسی آن مورد ستیز قرار گرفت که مهمترین نماد این هویت، دین مبین اسلام بود که شیرازه اصلی فرهنگ و هویت ملی مردم افغانستان را تشکیل میدهد.آمریکائیان و متحدانش با شیوههای مختلف فکری و عملی جنگ علیه اسلام را دنبال کردند و میکانیزمهای دیگر هویت ملی را نیز مورد تاخت و تاز قرار دادند. این موضوع در واقع انکشاف جدیدی در ماجرای اشغال افغانستان بود که با این طریقه و شیوه اش درتاریخ کشور سابقه ندارد.
هیچ ملتی به آن اندازه به شور و فریاد نمیآید که هویتش را در معرض خطر ببیند. گرفتن هویت از یک ملت، گرفتن همه هستی او است و این امری است که کمتر ملتی در جهان آن را تحمل نموده میتواند. هر ملتی هستی خود را با هویت خود تعریف میکند و هر هویتی با زیرساختهای اصلی آن دوام و قوام مییابد که مهمترین این زیرساختها «دین» است. ستیزه با دین یک ملت در واقعیترین معنای آن، ستیزه با هویت آن ملت است.
ازجانب دیگر کسانی نیز هستند که بخاطر همین دین و اسلام از تمامی مادیات دنیوی،امیدها وآروزهای خویش میگذرند در بدل فداکاری و نثار جان خویش هیچ چیزی را از بازماندگان خویش نیز تمنا نمیکنند. زمانی که هویت اسلامی بالاترین هدف برای زیستن در یک فرد ،گروه ،جامعه و ملت باشد ،آیا میتوان آن را با چند متاع ناچیز دنیوی معاوضه نمود ،البته که نه! اما کسانی که این عمل را انجام میدهند در اصل هویت اسلامی ندارند بلکه از آن به عنوان یک ابزار برای حصول مادیات و زندگی استفاده میکنند.
در این دایره هستند تعدادی ازبه ظاهر روشنفکران ، بزرگان دین ، سران قبایل مختلف در این کشور که هویت اسلامی و عقیدهء دینی خویش را در بدل غلامی و خدمت شبانه روزی به اشغالگران بفروش رسانده و درعوض کاروان های مواد غذائی اسلحه وپول ،خاک ،ناموس ،عزت و نام افغان بودن را ترک گفته وبخاطر دوام اشغال و حفظ منافع اشغالگران از جان و زندگی خویش نیز میگذرند.
این نبرد سرنوشتساز اگرچه بنا به یکی از دلایل فوق الذکر وقت زیادی را دربر گرفت و بیش از یک دهه به درازا کشیده شده است ولی در طی این مدت و درنتیجهء مقاومت تقریبا سرتاسری ملت افغان، استکبار مستبد جهانی ومتحدینش به زانو درآمده وان شاءالله در آینده با زبونی از خاک افغانستان رانده خواهند شد. جریان مزدورگرائی هم در کل به اضمحلال گرائیده و مردم افغانستان دوباره هویت اسلامی و ملی خود را با پاسداری از اسلام در نیتجهء فداکاریهای جوانان این خاک و وطن به عنوان اهرم اصلی این هویت به دست خواهند آورد و از استقلال خود دفاع خواهند کرد.
اشغالگران که اکنون این واقعیت را درک کرده و مجبورا در پی ایجاد زمینه سازی برای خروج خویش هستند میخواهند تا از طریقی که شده به این هویت دینی مسلمانان ضربه زده و توهین نمایند که واقعهء اخیر فیلم توهین آمیز به اسلام و ساحت مقدس نبی کریم صلی الله علیه وسلم و نشر آن را میتوان نام برد .اما تمام مسلمانان جهان بیدار بوده و برای حفظ حرمت ومقدسات دینی و اسلامی خویش از هر فداکاری شانه خالی نمی کنند که میتوانیم حوادث اخیر کشته شدن سفیر اشغالگران امریکائی در لیبی را نام ببریم .
از این رو اهمیت فرهنگ دینی در افغانستان بیشتر از نقطهنظر پاسداری از دین ،هویت و استقلال در نبرد با مزدوران داخلی و دشمنان خارجی این هویت، قابل تعریف میباشد که رمز موفقیت آن را به عنوان رویکرد عمومی ملت در مرحله رویارویی با بحران هویت دینی و اسلامی تشکیل میدهد. هر ملتی در همچنین یک مرحله حساس، کلیه اعتبارات دیگر شامل حوزه منافع ملی را فراموش میکند و با اجماع تام و فداکاری تمام به هویت دینی خود میچسبد و از آن پاسداری به عمل میآورد.