در حالی که عربستان سعودی میتواند تمامی تجهیزات نظامی مورد نیاز خود را از ایالات متحده تامین کند اما اقدام اخیر این کشور برای خرید سلاح از روسیه سوالهایی را ایجاد میکند.
روزنامه فرامنطقوی القدس العربی نوشت، در چوکات سفر اخیر پادشاه عربستان به روسیه توافقهایی اقتصادی و امنیتی به ارزش دهها ملیارد دالر بین دو کشور امضا شد. عربستان در آستانه خرید سلاحهای مختلفی از روسیه است که نگین انگشتر این سلاحها سامانه پیشرفته هوایی مدافعه S-۴۰۰ است.
عربستان از زمانی که شکل گرفته است تجهیزات امنیتی خود را اساسا از امریکا و انگلیس خریداری کرده و این کشور همقرارداد استراتیژیکی برای غرب به شمار میآید. در نتیجه اقدام کنونی ریاض میطلبد که دلایل و مفاهیم پشت آن به دقت بررسی شود.
سفر ملک سلمان به مسکو چند ماه بعد از سفر دونالد ترمپ، رییسجمهوری امریکا به ریاض صورت گرفت و در این سفر نیز قراردادهای اقتصادی و امنیتی به ارزش دهها ملیارد دالر امضا شد.
واشینگتن عملا تمامی خواستههای عربستان را برای ارسال سلاحهای پیشرفته به این کشور برآورده کرد.
به صورتی غافلگیرکننده، ایالات متحده از اقدام عربستان و روسیه انتقاد نکرد و پس از مدت کوتاهی از نشر خرید سامانه دفاع هوایی روسیه توسط عربستان، ایالات متحده اعلام کرد که سامانه تاد به عربستان خواهد فروخت
ایالات متحده میتواند تمامی نیازهای نظامی عربستان را برآورده کند در نتیجه تصمیم عربستان برای خرید سلاح از روسیه برخاسته از نیازهای نظامی صرف نیست. به نظر میرسد تغییرات استراتیژیکی که در منطقه رخ میدهد افزایش قدرت و نفوذ روسیه بوده است که باعث شده عربستان تصمیمی را برای توسعه روابط استراتیژیک خود با روسیه اتخاذ کند و این علیرغم اختلافات اساسی میان ریاض و مسکو در مسایل اصلی مربوط به حمایتهای روسیه از نظام سوریه و روابط نزدیک مسکو با ایران است.
عربستان ایتلاف استراتیژیک خود با ایالات متحده را رها نکرده است اما در پی بحران اعتمادی که میان عربستان و دولت بارک اوباما، رییسجمهوری امریکا شکل گرفت و عربستان تردیدهایی نسبت به سیاست دولت دونالد ترمپ، رییسجمهوری امریکا پیدا کرد، عربستانیها سیاست خارجی مستقلتری را در پیش گرفتند و تلاش میکنند تا رقابتی میان ابرقدرتها به وجود آمده تا منافع استراتیژیک عربستان تضمین شود.
عربستان در حال حاضر دومین وارد کننده سلاح در جهان به شمار می آید. سیاست نزدیک شدن به روسیه و ایجاد منابع مختلف سلاح یک سیاست مختص عربستان نیست چراکه پیش از آن نیز مصر روابط استراتیژیک خود را با روسیه تثبیت کرد. چین نیز کشور دیگری است که با نفوذ خود در حال حاضر خاصتاً در زمینه اقتصادی تلاش میکند شرایط را به پیش ببرد اما چین نیز قراردادهایی را برای ارسال سلاح به عربستان و همچنین به مصر و دیگر کشورها در منطقه امضا کرد هرچند که حجم این سلاحها بسیار کمتر بوده است.
در حال حاضر عربستان میتواند سلاحها را از کشورها خریداری کند اما این مساله مفاهیم سنگینی را در مورد برتری نظامی اسراییل در منطقه ایجاد میکند. اسراییل با معضل نه چندان سادهای روبهرو است چراکه عربستان ظاهرا تواناییهای نظامی خود را منحیث پاسخ به ایران برای گسترش نفوذ در منطقه بیشتر میکند اما تجهیزات جدید عربستان میتواند علیه اسراییل نیز در آینده در صورت تغییر وضعیت استراتیژیک خاورمیانه مورد استفاده قرار بگیرد.
همچنین از اسراییل خواسته میشود تا درک خود را نسبت به منافع استراتیژیک و اقتصادی امریکا نشان دهد و از تلاشهای برای سنگاندازی در مسیر قراردادهای سلاح با عربستان دست بردارد. خاصتاً اینکه این امکان وجود دارد در صورت عدم موافقت امریکاییها با درخواستهای ریاض، عربستانیها به روسیه یا کشورهای دیگر برای برخوداری از سلاح بروند.
از نظر اسراییل بهتر است که کشورهای عربی وابسته به ایالات متحده باشند تا اینکه وابستگیشان به روسیه بیشتر باشد چراکه اسراییل معتقد است قدرت تاثیرگذاریاش بر مسکو بسیار محدود است. در نتیجه بهتر است که اسراییل در مسیر قراردادهای فروش سلاح امریکا به عربستان سنگاندازی نکند و حتی از امریکا غرامتی را طلب کند که به اسراییل امکان حفظ برتری نظامیاش را بدهد.