یک روز پس از آنکه کمیسیون حقیقت یاب سقوط شهر کندز، گزارش اش را در مورد عوامل سقوط این شهر با رسانه ها در میان گذاشت، شورای امنیت ملی افغانستان میگوید که اقدامات جدی بر اساس یافته های این کمیسیون صورت میگیرد.
تواب غورزنگ سخنگوی شورای امنیت ملی روز گذشته با آنکه بطور مشخص نگفت که چگونه اقدامات انجام میشود اما اظهارداشت که حکومت نتایج این گزارش در مورد سقوط شهر کندز را پیگیری خواهد کرد:
” دولت افغانستان از کار کمیسیون حقیقت یاب سقوط شهر کندز قدردانی میکند و دولت در آینده نزدیک پلان خود را در مورد اقدامات واصلاحات با ملت این کشور شریک میسازد البته گزارش آنها هم اکنون تحت غور و بررسی قرار دارد و در این پلان به پیشنهادات آنها توجه صورت میگیرد. ”
کمیسیون حقیقت یاب سقوط شهر کندز در یافته هایش بر ناتوانی عملکرد شورای امنیت ملی و ساختار این شورا انتقاد کرده است.
این کمیسیون میگوید، بیشتر بودن اعضای شورای امنیت ملی سبب میشود تا در زمان نسبتاً طولانی در باره یک حادثه مهم تصمیم بگیرد و در عین زمان این مساله روحیه بی پروایی را در این شورا تقویت میکند.
کمیسیون حقیقت یاب سقوط شهر کندز از حکومت خواسته است تا در ساختار شورای امنیت ملی تغیرات بمیان آورد.
امرالله صالح رییس این کمیسیون از گروه موسوم به خاکستری نیز یاد آوری کرد و گفت، این گروه از سوی برخی حلقات در کابل حمایت میشود و با تضعیف کردن اداره محلی ولایت کندز در تلاش منافع خود است.
به باور آقای صالح، این همان گروه است که با دولت مخالفت ندارد اما به نحوی در سقوط شهر کندز دست داشته است.
در عین زمان صدیق صدیقی سخنگوی وزارت داخله روز گذشته در یک نشست خبری گفت، این وزارت به کاستی های رسیدهگی میکند که در گزارش کمیسیون حقیقت یاب سقوط شهر کندز به آن اشاره شده است:
” در نتیجه یافته های که از طرف هیئت دیروز اعلان شده ما کاملاً متعهد هستیم که خالیگاه ها را پر کنیم مشکلات را دور ساخته و هر چالش و کمبودی که ما در ولایت قندز داشتیم باید دور شود این دستور وزیر امور داخله بوده و نهاد های پولیس ملی افغانستان. ”
از سوی هم برخی از کارشناسان مسایل سیاسی عملی شدن پیشنهادات کمیسیون حقیقت یاب سقوط شهر کندز را ضروری دانسته میگویند، اگر حکومت در شورای امنیت ملی و دیگر بخش ها اصلاحات بمیان نیاورد برخی مناطق دیگر کشور نیز بدست مخالفین مسلح سقوط خواهد کرد.
محمد یونس فکور یکتن از این کارشناسان: ” حالا که شما میبینید طالبان مسلح فشار های مختلف را در نقاط مختلف افغانستان وارد کرده و ولسوالی ها سقوط میکند و بدبختانه ما شاید شاهد سقوط دیگر ولایات باشیم اگر آنها اصلاحات را در اجراآت خود و خصوصا در شورای امنیت بمیان نیاورد و شفاف نسازد. ”
از سوی هم جاوید کوهستانی یکی دیگر از کارشناسان میگوید که عدم هماهنگی میان ادارات دولتی باعث افزایش نا امنی ها در کشور گردیده است.
وی بر همآهنگی بیشتر در نهاد های حکومتی تاکید کرده و میگوید که حکومت باید برای دفع حملات مخالفان مسلح اقدام به موقع کرده و نگذارد که آنان از خلا ها استفاده کنند.