از روز جهانی بهداشت در مراسمی در کابل با حضور وزیر بهداشت افغانستان، اعضای پارلمان و صدها تن از پزشکان کشور تجلیل شد.
“ثریا دلیل” وزیر بهداشت افغانستان در این همایش اظهار داشت: اگر مردم و دولت به آمار رشد جمعیت توجه جدی نکنند، بیتردید در آینده نه چندان دور این وضعیت غیرقابل مهار خواهد شد.
وزیر بهداشت روز شنبه خاطر نشان کرد: بر اساس مطالعات سازمان جهانی بهداشت، از سال 2000 تا 2050 میلادی، تناسب جمعیت جهان از نظر سنی، تفاوت چشمگیری خواهد کرد.
وی افزود: در این مدت میزان درصد افراد بالای 60 سال 2 برابر خواهد شد؛ یعنی از 11 درصد به 22 درصد خواهد رسید.
ارتباط مستقیم میان افزایش سن و مشکلات جسمی
دلیل تصریح کرد که تغییرات تناسب گروههای سنی در سالهای آینده بیشتر به کشورهای فقیر و متوسط از نظر اقتصادی برخواهد گشت اما دامن کشورهای غنی و سرمایهدار را نخواهد گرفت.
وزیر بهداشت افغانستان گفت: میان افزایش سن و بیمارییها ارتباط نزدیکی وجود دارد زیرا 65 درصد افرادی که بیش از 50 سال دارند، با مشکلات نابینایی، آلزایمر و سوءرفتار مبتلا میشوند.
توجه به حفظ بهداشت بزرگسالان ارزش گرانبهای اجتماعی
دلیل افزود: باید توجه داشت که افراد کهنسال منبع با ارزش اجتماع هستند و باید زمینههای مناسب بهداشت برای آنان فراهم شود و در بهبود بهداشت آنان تلاش صورت گیرد.
همچنین “شادول احمد” نماینده سازمان بهداشت جهان در افغانستان در این همایش اظهار داشت: آمارهای مرگ و میر در افغانستان نشان میدهد که افغانها نسبت به گذشته زندگی طولانیتری دارند.
وزیر بهداشت افغانستان در حالی نسبت به رشد بیرویه جمعیت هشدار داد که در حال حاضر هیچ برنامه جامعی برای کنترل جمعیت در افغانستان وجود ندارد تا خانوادهها براساس آن رفتار کنند.
کمبود پزشکان متخصص، نبود ابزارهای پیشرفته پزشکی، کمبود مراکز بهداشتی، جنگ و ناامنی، پائین بودن کیفیت داروها و ضعف وزارت بهداشت از جمله چالشهایی هستند که باعث شده است وضعیت بهداشتی در افغانستان رشد چشمگیری نداشته باشد.
از سوی دیگر ضعف در آگاهی مردم از بیماریهای مختلف به ویژه بیماریهای واگیر، بیاعتنایی به معالجه بیماریها و کمبود مراکز معالجه در مناطق دوردست افغانستان، سبب شده است که سالانه هزاران شهروند افغان جان خود را از دست بدهند.
ایرنا