براساس گزارشات رسیده، هفته گذشته دهها تن از ریش سفیدان، اعضای شورای ولایتی و نهادهای مدنی نگرانیشان را با والی جوزجان در میان گذاشتند.
عبدالقادر فولاد یک عضو جامعۀ مدنی شبرغان هم در میان این گروه بود.
او در گفتوگوی تلیفونی از شبرغان روز گذشته توضیح داده گفت:
“مشکلات آدم ربایی و رویدادهای امنیتی در چهار الی پنج ماه گذشته واقعاً برای مردم جوزجان نگران کننده بودهاست. مردم از این بیم دارند که امروز اگر کسی که یک صد هزار دالر، دوصد هزار دالر یا پنجاه هزار در اختیارش است، او را ببرند، روزی شود خدای ناخواسته یک مظلوم و یک بیچاره که گاو، یا موتر سایکل یا موتر خود را به فروش برساند، او را هم تهدید کنند که همان پولش را به دستشان قرار بدهد که این واقعاً نگران کنندهاست.”
محمود قریشی یک دکاندار شهر شبرغان هم نگرانی مشابهی دارد.
وی گفت:
“این روزها، اختطاف و آدم ربایی در شهر زیاد شدهاست. مردم جوزجان را مخصوصاً بیخی نگران کردهاست. مردم حالی سرمایه گذاری کرده نمیتوانند، مردم از دست ناامنی و اختطاف چیان خیلی نگران استند.”
بهشته فدا یک عضو فعال جامعه مدنی و معاون شورای زون صفحات شمال است.
وی هر چند شایع بودن موارد اختطاف را رد کرد، ولی گفت که وضعیت خالی از تشویش نیست.
وی افزود:
“چون شرایط افغانستان است. تشویشهای هم است. وضعیت در مقایسه با گذشته امن نیست. به این خاطر تقاضای ما ایناست که جلو همچو حوادث گرفته شود تا دیگر هموطنان ما و به خصوص مردم ما این درد و رنج را نبینند.”
ارقام تأیید ناشده از محل میرساند که در جریان سال روان بین بیست تا سی مورد اختطاف در جوزجان عمدتاً در شهر شبرغان رخ دادهاست.
محمد رضا غفوری سخنگوی والی جوزجان روز گذشته گفت که به نگرانیهای مردم و جامعۀ مدنی جوزجان ارج میگذارند ولی او افزود که موارد اختطاف درین ولایت به خصوص در شهر شبرغان چنانکه گفته میشود، نیست.
غفوری افزود که در یازده ماه گذشته تنها شش تن ربوده شدهاند که برخیشان عمدتاً به همکاری نیروهای امنیتی دوباره رها گردیدند.
او در بارۀ اقدامات امنیتی در امر مبارزه با اختطاف در سطح جوزجان توضیح داده گفت:
“تقریباً، پنج گروپ ازین اختطاف چیان در جریان امسال دستگیر شدند. ما به خاطر جلوگیری از اختطاف و دزدیهای که صورت میگیرد، گشت و گذار موتر سایکلها را از طرف شب بالعموم متوقف ساخته ایم و موترهای شیشه سیاه که نگرانی ایجاد کرده بودند شیشههای شان را پاک کردیم.”
آقای غفوری در جواب به این سوال که چه کسانی در عقب این اختطافها دست دارند و انگیزۀ اختطافها چیست چنین توضیح داد:
“تعدادی از رهزنان اند، دزدان اند. و اکثراً کسانی که سرقتهای مسلحانه و اختطافها را انجام میدهند مربوط به طالبان استند. اینها به همکاری برخی از افراد که فعلاً دستگیر شدهاند، این کارها را انجام میدهند.”
طالبان محلی این ادعای مقامهای جوزجان را رد کرده و گفته اند که با مردم عادی کاری ندارند.
سخنگوی والی جوزجان گفت که اختطاف چیان عمدتاً به انگیزۀ دریافت پول دست به این عمل میزنند که به گفتۀ او در گذشته بین سه صدهزار تا ۱۴ صد هزار افغانی در بدل رهایی افراد ربوده شده خواسته شدهاست.
او افزود که اختطاف چیان در جوزجان با گروههای همدستشان در بیرون ازین ولایت هم در اتباط اند.
وی گفت:
“اینها که یک شخص را به خاطر پول یا چیزی اختطاف میکنند نمیتوانند در ساحات خود نگهداری کنند. اینها در سرپل و بلخ هم ارتباطات دارند. و ازین گروپها فقط سه نفر شان باقی ماندهاند که آنان هم به خواست خدا دستگیر میشوند.”
با وصف این اطمینانهای مقامهای جوزجان، عبدالقادر فولاد عضو جامعۀ مدنی شبرغان میگوید به اساس مشاهدۀ او شماری از مردم دچار یک نوع گرفتاری روحی شدهاند.
وی افزود:
“متأسفانه اکثر کسانی که حداقل یک چیزی در پیش خود دارند به خاطریکه زندگی خود را به پیش ببرند، دچار یک نوع تشویش روحی شدهاند. وقتی که به سر کار و بارشان میروند از خانه چند بار با آنان تماس گرفته میشود که بخیر رسیده باشند و مشکلی ندیده باشند.”
رحمت الله ترکستانی قوماندان امنیۀ جوزجان است.
او گفت که مشکل اختطاف در جوزجان بزرگنمایی شده و این که پولیس جوزجان با همه توان خود با این مشکل اجتماعی و دیگر ناهنجاریهای امنیتی مبارزه میکند.
وی میگوید:
“کسانی که در آنجا اختطافچی استند یا به نام اختطافچی آنان را به ما اطلاع میدهند. کل اینها را ما میتوانیم دستگیر کنیم، از ایشان بازپرس کنیم به محکمه و حتی به محبس هم روان کنیم. پولیس جوزجان این توانایی را دارد.”