روسیه و تاجکستان تمرینات مشترکشان را در مرز افغانستان آغاز کردهاند.
منابع امنیتی روسیه و تاجکستان هدف این عملیاتها را مبارزه با تهجدیدهای احتمالی داعش در آسیای میانه میگویند.
سرگی شویگو، وزیر دفاع روسیه در صحبت با رسانهها گفت: “نیروهای نظامی روسی و تاجیک در این عملیاتهای فشرده، تمرین خنثیسازی گروههای مسلح غیرمسؤول، نابودسازی پایگاهها و جدیگر امکانات دشمن را انجام میدهند. در جریان این عملیاتها نیروهای هوایی از قطارهای نظامی و نیروهای ویژه پشتیبانی میکنند.”
این کلانترین عملیات نظامی مشترک میان مسکو و دوشنبه، قرار است در جریان ۶ روز و در فاصلۀ هزار کیلومتر مرز افغانستان و تاجکستان راهاندازی شوند.
در این عملیات مشترک نظامی، ۵۰ هزار نظامی تاجیک و ۲۰۰۰ نظامی روسی اشتراک خواهند داشت.
در همین حال، نمایندهگان مجلس به این باور اند که حکومت برای از بینبردن این نگرانیها اقدام ججدی نکردهاست و با افزایش تهجدیدها در شمال کشور، روسیه ناگزیر شد که خودش در برابر هراسافگنان دست به کار شود.
مریم کوفی، نماینده مردم تخار در مجلس نمایندهگان گفت: “وقتی تاجکستان که در بیخ گوش روسیه قرار دارد، ناامن شود، روسیه مجبور میشود که از خود دفاع کند. ما این عملیاتهای نظامی را نیک میدانیم و از هر دو کشور میخواهیم که اجازه رفتوآمد هراسافگنان به خاک افغانستان را ندهند و اجازه ندهند که تروریستان به بیرون فرار کنند.”
فاروق مجروح، عضو مجلس نمایندهگان در اینباره گفت: “روسیه حالا میداند که شماری از شهروندان خودش هم در جنگ افغانستان شریک هستند و افراد افراطی و خطرناک هستند. از همین رو این عملیاتها برای چند منظور راهاندازی شدهاست.”
آقای مجروح در ادامه گفت: “اول برای پیشگیری از ورود هراسافگنان به خاک خودشان، دوم برای سرکوب گروههای مافیایی مواد مخدر. ولی دولت ما، برای کاهش نگرانیها، تا حال کاری ججدی نکردهاست.”
به باور آگاهان، این تمرینات نظامی روسیه و تاجکستان در حالی راهاندازی میشوند که روسیه از پیامدهای سقوط سه روزه کندز به دست طالبان سخت نگران است.
در همین حال، نظامیان تاجیک ادعا دارند که چنجدینبار گروههای مسلح از خاک افغانستان به خاک این کشور داخل شدهاند.
محمداکبری، عضو شورای عالی صلح گفت: “دولت ما به همان اندازه که جنگ را پیش میبرد، دروازۀ صلح را هم به روی همه باز گذاشتهاست. تحریک طالبان تا حالا صدای صلحخواهی ما را لبیک نگفتهاند. در حالی که بحث صلح پیش میرود، دولت ما ارادۀ سرکوب مخالفان مسلح را، که بالای مردم حمله میکنند، دارد.”
در سال ۲۰۱۵ جبهه جنگ از جنوب به شمال افغانستان انتقال یافت و ولایتهای شمال و شمالشرقی کشور، یکی پی جدیگر با تهجدیدهای بسیاری روبهرو شدند.
جدیده شود که با راهاندازی عملیاتها از سوی روسیه و تاجکستان، اوضاع امنیتی ولایتهای شمالی بهبود خواهد یافت یا نه.