مسئولان نهاد پژوهشی خط نو در بلخ میگویند بر بنیاد پژوهش انجام شده در این نهاد؛ بخش بزرگی از ناامنیها در شمال کشور برخاسته از فعالیتهای باندهای خرید و فروش موادمخدر است.
مسئولان این نهاد میگویند که امسال در ولایتهای بدخشان، بغلان و فاریاب بیش از ۲۰هزار هکتار زمین خشخاش کشت شده بود، که منبع مهمی برای تمویل گروههای دهشتافگن به شمار میرود.
عبدالقادر مصباح مسئول “نهاد پژوهشی خط نو” در بلخ اظهارداشت: “جنگ افغانستان جنگ مواد مخدر است. متأسفانه سازمانهای تروریستی زیادی در گوشه و کنار کشور جابجا شده و حتا شنیده میشود که اعضای شبکهی «پی کِ کِ» هم لانه کرده است”.
وی در حاشیۀ همایش شناسایی راهکارهای موثر برای نابودی کشت و قاچاق موادمخدر در کشور گفت: “امسال بیشتر از ۲۰هزار هکتار زمین در ولایتهای بدخشان، بغلان و فاریاب خشخاش کشت شده است”.
در این همایش که در یکی از هتلهای شهر مزار شریف برگزار شده بود، شماری از آموزگاران دانشگاه، دانشجویان و فعالان جامعۀ مدنی حضور داشتند.
آنان بر این باورند که مبارزه با کشت و قاچاق مواد مخدر راهی برای تأمین صلح و ثبات پایدار در کشور است؛ زیرا گروههای دهشتافگن از کشت و قاچاق موادمخدر تمویل میشوند.
عبدالحمید صفوت استاد دانشگاه میگوید: “دولت افغانستان حداقل باید توانایی این را پیدا کند که چهرههای کسانی را که در قاچاق مواد مخدر دست دارند به مردم افغانستان معرفی کند”.
وی ادامه داد: “تا زمانی که چهرههای قاچاقبران پنهان باشد و دولت توانایی افشای این چهرهها را نداشته باشد، ما هر روز شاهد جذب چهرههای بیشتر در درون نظام خواهیم بود و آن کسانی هستند که کل نظام را مدیریت میکنند و به نفع تروریسم و مافیا در منطقه کار میکند”.
آنان میگویند که بیشتر موادمخدر در جاهایی کشت میشود که در ادارۀ دولت نیستند و نیز کشت و قاچاق موادمخدر در حال افزایش است؛ چیزی که موجب نگرانی فعالان جامعه مدنی و باشندهگان در شمال کشور شده است.
سید مختار احمدی فعال جامعه مدنی گفت: “کشت و قاچاق موادمخدر هر روز در حال افزایش است و این برای فعالان مدنی در افغانستان نگران کننده است”.
فعالان میگویند که کشت و قاچاق مواد مخدر یکی از عوامل مهم ناامنیها در کشور به شمار میرود. از این رو برای نابودی کشت و قاچاق مواد مخدر در کشور نیاز به یک حرکت همگانی است.