کمیشنران جدید کمیسیونهای انتخاباتی بعد از ظهر روز گذشته مراسم تحلیف را در حضور محمد اشرف غنی رئیس جمهوری اسلامی افغانستان، بجا آوردند.
این مراسم که در ارگ برگزار گردید، در آن داکتر عبدالله عبدالله رئیس اجرائیه، استاد سرور دانش معاون دوم ریاست جمهوری، سید یوسف حلیم قاضی القضات و رئیس ستره محکمه، فضل الهادی مسلمیار رئیس مشرانو جرگه، شماری از اعضای کابینه و تعداد دیگری از مقامات عالی رتبۀ دولتی حضور داشتند.
نجیب الله احمدزی، عبدالقادر قریشی، ملیحه حسن، وسیمه بادغیسی، معاذالله دولتی، رفیع الله بیدار و گلاجان عبدالبدیع صیاد کمیشنران جدید کمیسیون مستقل انتخابات و غلام دستگیر هدایت، عبدالبصیر فایز، علی رضا روحانی، حمیرا حقمل و عبدالعزیز آریایی کمیشنران جدید کمیسیون شکایات انتخاباتی، حلف وفاداری یاد نمودند.
پس از مراسم تحلیف، رئیس جمهور غنی ضمن اتحاف دعا به روح آن عده از هموطنان ما که در حادثۀ تروریستی اخیر جام شهادت نوشیدند، گفت: داعش و دیگر گروههای خون آشام تروریستی میکوشند با هدف قرار دادن مساجد و اماکن مذهبی و حملۀ وحشیانه به جان بیگناهان به وحدت و انسجام درونی جامعۀ ما آسیب برسانند و از این راه تخم نفاق و اختلاف را در میان مردم مسلمان ما بپاشند. ولی ما با اطمینان میگوییم که وحدت مردم ما استوارتر از آن است که دستخوش این نیتهای شوم و دسیسههای شیطانی گردد.
رئیس جمهور گفت: ما پس از تلاشهای دوامدار توانستیم کمیشنران کمیسیونهای مستقل انتخابات و شکایات انتخاباتی را در یک پروسه شفاف انتخاب کنیم و با این کار یک گام مهم را بسوی انتخابات برداریم.
محمد اشرف غنی، انتخابات را روح و روان یک نظام مردم سالار دانسته، گفت: برای انتقال قدرت انتخابات وسیله بسیار خوب بیرون شدن از دایرۀ خبیثه خشونت و خونریزی میباشد، تا مردم به زور شمشیر و تفنگ نه، بلکه از طریق رای خویش حکومت را انتخاب کنند.
وی افزود: طوریکه انتخابات برای زمان محدود مسئولین و نمایندگان مردم را تعیین میکند، پس جلو ظلم و استبداد صاحبان قدرت گرفته میشود. مسئولین و نمایندگان مردم این را فراموش نمیتوانند که فردا قدرت ندارند و فرار شان از حساب و کتاب بسیار دشوار است. این انتخابات است که رئیس جمهور و سایر افراد منتخب را به باداران نه بلکه به خادمان مبدل میسازد.
رئیس جمهور گفت: ما برای داشتن حکومت عادل، برای احترام واقعی به فکر و نظر مردم و ترقی و ثبات کشور خویش بجز انتخابات راه دیگری نداریم، اما انتخابات باید طوری انجام شود که مردم به شفافیت آن باور نمایند و تمام مردم بدون تبعیض در تعیین مقامات و مسئولین خود را شریک بدانند.
رئیس جمهور غنی خاطر نشان کرد: پس از کسب تجارب مختلف از انتخاباتهای دوازده سال گذشتۀ ریاست جمهوری، شورای ملی و شوراهای ولایتی، امسال توانستیم که یک قانون تازه انتخابات داشته باشیم و خوشبختانه امروز در روشنایی همین قانون مراسم تحلیف کمیشنران کمیسیون مستقل انتخابات و شکایات انتخاباتی انجام میشود.
رئیس جمهور کشور گفت: یکی از اقداماتی که صورت گرفت تعدیل قانون انتخابات بود که بعد از بحثها و مشورهها تهیه و به شورای ملی فرستاده شد و پس از تعویقی که بیش از یک سال طول کشید، در نهایت با فرمان تقنینی به مرحلۀ تصویب رسید. در ادامۀ آن کمیتۀ گزینش ایجاد شد و ضمن تدوین قانون انتخابات به تعدیلات لازم در آن دست زد.
وی افزود: این کمیته در بیشتر از یک ماه کار مداوم، طی پروسهای شفاف توانست درخواستی و اسناد بیش از هفتصد نفر را دریافت و بررسی کند، و سپس با تعیین معیارهای قانونی و تخصصی و در ارزیابی و گزینش چند مرحلهای، سرانجام ۲۱ نفر را برای کمیسیون انتخابات و ۱۵ نفر را برای کمیسیون شکایات انتخاباتی برگزیند تا کمیشنران و اعضای کمیسیونهای انتخاباتی از میان شان تعیین شوند.
رئیس جمهور ضمن تشکری از تلاش و پشت کار کمیتۀ گزینش، گفت: برای تعیین کاندیدان از میان لست پیشنهاد شده، با آنکه از نظر قانونی صلاحیت آن به رئیس جمهور داده شده است، اما من ترجیح دادم که این مسئولیت را با همکارانم شریک گردانم تا جمعاً ارزیابی و مصاحبه را انجام داده و شخصیتهای شایسته را برای این وظیفه برگزینیم.
رئیس جمهور غنی تصریح کرد: با آنکه لست پیشنهادی شامل افرادی شایسته و توانا بود و همۀ آنان دارای دیدگاههای واضحی برای این کار بودند، اما معیاری که ما برای انتخاب کمیشنران داشتیم این بود که علاوه بر لیاقت، تجربه، بیطرفی و تخصص، سهم جغرافیایی، قومی، مذهبی و جنسیتی نیز تا حد امکان مراعات شود تا همۀ مردم افغانستان خود را در آیینۀ این کمیسیون ببینند.
وی گفت: مکلفیتی که بر عهدۀ مسئولین جدید این کمیسیون قرار دارد این است که امور داخلی کمیسیون را از نو و با دیدگاه بلند مدت سر و سامان دهند، مکانیزمهایی را که سبب افزایش شفافیت در کار شان میشود ایجاد کنند؛ و با اصلاح دفاتر ولایتی رابطه مستقل و سالمی را با مسئولین ادارات محلی برقرار کنند؛ رابطۀ خود را با جامعۀ مدنی و قشر سیاسی به گونهای تنظیم کنند که از نظرات و پیشنهادهای شان همواره مستفید شوند تا کیفیت کار روز به روز بهتر شود، بسیج مردم برای مشارکت در انتخابات در سطح کشور صورت بگیرد، و اطلاع رسانی شان به مردم و رسانهها به صورت شفاف انجام شود تا ابهامی در کارشان باقی نماند.
رئیس جمهور افزود: من امیدوارم که کمیسیون در تنظیم بهتر امور و افزایش شفافیت از تکنالوژی جدید به خوبی کار بگیرد، و در این راستا لازم است به مشکل صدور تذکرههای الکترونیک که هم به شفافیت انتخابات کمک میکند و هم به دیگر نیازهای مردم پاسخ میدهد، بر اساس نص قانون اساسی اقدام نمائیم.
محمد اشرف غنی گفت: حکومت مکلفیت خود میداند که از کمیسیون و فعالیتهایش با تمام توان حمایت کند، امنیت آن را در همۀ سطوح تامین کند، استقلال آن را به تمام معنا پاس بدارد، و چنانکه اکنون نهادهای عدلی و قضایی ما، هم ستره محکمه و هم لوی څارنوالی، با استقلال تمام کار خود را به پیش میبرند، نهادهای انتخاباتی نیز از هر مداخلهای به دور باشند، هم مداخلۀ حکومت و هم مداخلۀ طرفهای دیگر. تخلفات انتخاباتی که از سوی قانون به عنوان جرایم انتخاباتی شناخته شده است از سوی مراجع قانونی جدی گرفته شده و متخلفان به عنوان مجرم مورد پیگرد قانونی قرار بگیرند.
وی تصریح کرد: امروز که شما برای شروع این وظیفه سوگند یاد کردید مسئولیت سنگین شما آغاز مییابد و از هم اکنون باید آمادگیها برای برگزاری انتخابات پارلمانی روی دست گرفته شده و تقویم آن تهیه شود. به یاد داشته باشید که کارتان به این خلاصه نشده بلکه همزمان باید دیدگاه میان مدت و دراز مدت نیز برای این نهادها وجود داشته باشد و تعقیب شود، تا نهادهای انتخاباتی ما با ستندردهای معتبر بین المللی برابر شود. ما میخواهیم که انتخابات آیندۀ ما، چه انتخابات پارلمانی و چه انتخابات ریاست جمهوری، به شفافترین وجه ممکن برگزار شود که مورد اعتماد کامل مردم ما قرار بگیرد.
رئیس جمهور گفت: در حالیکه شما را به وظیفه جدید تان مبارکی میگویم، این را باید بگویم که امروز بار بزرگ از مسئولیت بر شانههای شما گذاشته شد. شما مسئولیت دارید که وظایف تانرا به استقلالیت کامل، صداقت و بی طرفی، در مطابقت به ارزشهای قانون اساسی و قانون انتخابات انجام دهید. توقع مردم افغانستان از شما این است که در امور خویش به هیچ کسی اجازه مداخله غیر قانونی را ندهید و وظایف تانرا در روشنایی احکام قانون طوری انجام دهید که نزد خدا، ملت و تاریخ سرخ روی باشید.
رئیس جمهور کشور در اخیر سخنانش گفت که شما نه تنها انتخابات شورای ملی و شوراهای ولسوالی را در پیش دارید، بلکه در سالهای آینده انتخابات دیگری را نیز در پیشرو دارید و توقع میرود که به گونه ای انجام شود که انتخابات افغانستان به نمونه خوب شفافیت در تمام منطقه مبدل شود.
سپس داکتر عبدالله عبدالله رئیس اجرائیه ضمن غمشریکی به خانوادههای قربانیان حادثه تروریستی روز دوشنبه گفت: ایجاد جنگهای فرقهای یکی از توطئههای دشمنان است، الحمدالله مردم و ملت ما بیدار هستند و در برابر این توطئه با حفظ وحدت و با همدردی خود، جوابی قاطع داده اند و میدهند.
وی به کمیشنران کمیسیونهای انتخاباتی سمت های شانرا تبریک گفت و خاطر نشان نمود: همه مردم افغانستان و همکاران بین المللی از ما توقوع دارند که با وحدت، با همکاری و با همدستی و همیاری برنامهها را به پیش ببریم و چالشهای را که ملت ما به آن روبرو است، مقابله کنیم و از فرصتها استفاده بهتر و بهینه صورت بگیرد.
داکتر عبدالله عبدالله افزود: کار کمیته گزینش و تعیین کمیشنرهای انتخاباتی یکی از نمونههای بسیار خوب و برجسته کار باهمی، مشورت و کاری که خداوند امر کرده، یک نمونه خوبی بوده است.
رئیس اجرئیه گفت: مردم افغانستان در این شرایط تنها صدای وحدت را انتظار دارند، آنان از همه ما توقوع دارند تا آنچه در توان ما است، در راه خیر و مصلحت مردم و استحکام پایههای حکومت وحدت ملی و تقویت سرزمین ما و استحکام وحدت در میان مردم ما دریغ نکنیم.
داکتر عبدالله عبدالله گفت که کمیشنران تهدابی را برای سلامت کشور میگذارند، و اطمینان دارم که به همکاری مردم افغانستان این کمیسیونها در استقلال رای و تصمیم خود و همچنان در پابندی و حاکمیت قانون موفق خواهند بود.
وی در اخیر سخنانش گفت که مردم افغانستان از کمیشنران انتخاباتی توقوع دارند که متعلق به همه آنها باشند و در مطابقت به قانون وظایف شانرا انجام دهند.
بعداً استاد سرور دانش معاون دوم رئیس جمهور صحبت کرد و ضمن ابراز تسلیت به خانواده شهدای افغانستان بخصوص شهدای حادثه دیروزی، گفت: این حمله آن هم در یک مسجد و مراسم دینی نشان داد که دشمنان مردم افغانستان هیچ نوع احترامی به اسلام و آموزههای دینی و ارزشهای انسان قایل نیستند. این حادثه بدون تردید یک عمل ضد انسانی و از مصادیق جنایت علیه بشریت است.
استاد دانش گفت: انتخابات در دنیای امروز یک عامل مهم و اساسی و یک رکن اصلی برای تقویت مردم سالاری، ایجاد مشروعیت، ثبات، صلح و همپذیری است.
وی تاکید کرد که هرگونه بی توجهی در این مورد و تعلل در برگزاری انتخابات همه دستآوردهای ما را در معرض خطر قرار میدهد.
معاون دوم رئیس جمهور گفت که خوشبختانه در ماههای اخیر با تلاشهای رهبری حکومت وحدت ملی این بن بست شکستانده شد و در جلساتی که با رئیس جمهور داشتیم، ایشان تاکید میکردند که انتخابات یک ضرورت حیاتی و ملی برای کشور است و به هر ترتیب ممکن باید راهی پیدا کنید که این بن بست بشکند و آمادگیها برای انتخابات گرفته شود و با استفاده از تجربیات گذشته، اصلاحات انتخاباتی هم در این مرحله عملی گردد.
وی گفت که از اوایل سال گذشته مسئولیت پیدا کردم که این موضوع را تعقیب و نظارت کنم و در مدت یکسال و هشت ما این کار به مرحله کنونی رسید.
استاد دانش افزود: از امروز به بعد وظیفه کمیسیونهای انتخاباتی است که با تعهد وجدانی و احساس مسئولیت ملی در مقابل ملت بزرگ افغانستان و با حفظ استقلال و بی طرفی کامل کار خود را آغاز نمایند.