جلسۀ شورای عالی اقتصاد تحت ریاست محمداشرف غنی رئیسجمهوری اسلامی افغانستان روز گذشته در ارگ، روی اجراآت وزارت خانهها پیرامون مصؤبات شورای عالی اقتصاد، سرمایهگذاری بالای صنعت قالین، توانمندسازی اقتصاد زنان، تثبیت مکان مناسب برای تجارت میوه خشک و برنامۀ آموزشی سنگاپور برای کارمندان دولت بحث نمود.
ابتدا، گزارش فیصدی از اجراآت وزارت خانهها و ادارات ذیربط در رابطه به مصؤبات و فیصلههای شورای عالی اقتصاد به جلسه مطرح شد.
رئیسجمهور کشور در این زمینه به همه وزارتها هدایت داد تا طی یک هفته، گزارش کامل از اجراآت وزارت خانههای مربوطۀ شانرا پیرامون مصوبات و فیصلههای شورای عالی اقتصاد، ارائه نمایند.
در بخش دوم جلسه، طرح ایجاد فابریکۀ قالین دستبافت افغانستان و سرمایهگذاری در این راستا از سوی انجينر سيد عباس یک تن از سرمایهگذران، ارائه گردید. او گفت، تبدیل نمودن شیوۀ سنتی ساخت قالین به مدرن، اشتغالزایی، افزایش تولیدات، افزایش صادرات قالین افغانی و آموزش کارگران جدید در حوزۀ هنر بافت قالین از اهداف عمدۀ این طرح میباشد.
انجينر سيد عباس علاوه کرد که با فعالیت این فابریکه ۶۰۰۰ شغل مستقیم برای زنان ایجاد خواهد شد و در این فابریکه بیشتر از ۲۱۰۰ پایۀ کارگاه قالین افغانی نصب میگردد.
او همچنان افزود که مرکز فرش و قالین افغانستان قصد دارد با سرمایهگذاری حدود سه میلیون دالر امریکایی در این عرصه، فابریکه قالین دستبافت برای استندرد سازی قالین را با نصب ماشین آلات جدید و از قبل خریداری شده، در محوطۀ ۳۲ جریب زمین واقع پارکهای صنعتی کابل فعال نماید.
داکترعبدالله عبدالله رئیس اجرائیه، سرمایهگذاریهای بیشتر در بخش قالین افغانی را حایز اهمیت دانسته، گفت که حکومت از این طرح حمایت میکند و خوب است که در بخش محیط زیست هم توجه صورت گیرد.
انجنیر محمدخان معاون اول ریاست اجرائیه در رابطه با ایجاد نمایشگاه و مارکیت قالین گفت، باید توجه جدی در این عرصه صورت گیرد و وزارتهای خارجه و تجارت میتوانند در هماهنگی مشترکاً کار نمایند.
عبیدالله رامین عضو ولسیجرگه گفت، حمایت از صنعت قالین سبب میشود که زمینههای اشتغالزایی برای مردم فراهم گردد. همایون رسا وزیر تجارت در این مورد گفت، وزارت تجارت از نزدیک با کمپنی متذکره که میخواهد در این راستا سرمایهگذاری کند کار کردهاست.
او پیشنهاد کرد که ۱۵۰۰ نمونه قالین افغانی خریداری شود و بهخاطر جلب بازار صادرات قالین به نمایش گذاشته شود. وزیر تجارت افزود که هدف اساسی ما، سرمایهگذاری و حمایت از چنین طرحها بهمنظور نهادینه ساختن صنعت قالین افغانی میباشد.
قدرتالله دلاوری رئیس دافغانستان برشنا شرکت گفت، شهرت قالین افغانی به دستبافت بودن آن میباشد و دستگاههای صنعتی نباید هویت اصیل این صنعت را از بین ببرند.
سیروس علاف مشاور رئیسجمهور در امور تجارتی گفت که در کنار همه مسایل توجه در بهکار گیری رنگ اصیل قالینها مهم میباشد و برای تولید قالین افغانی باید این موضوع درنظر گرفته شود.
نقیبالله فایق رئیس ادارۀ نورم و استندرد گفت، روی ایجاد نمایندگیهای کمپنی قالین افغانی در ولایات مختلف نیز باید توجه شود تا این صنعت رشد قابل ملاحظۀ پیدا کند.
رئیسجمهور کشور با اشاره به اهمیت قالین افغانی و سرمایهگذاری در این بخش گفت که بهخاطر جلب توجه، نمونههای از قالین افغانی خریداری شود و در یکی از برجهای ارگ ریاست جمهوری در معرض دید مهمان داخلی و خارجی قرار گیرد.
رئیسجمهورغنی گفت: به ادارۀ امور ریاست جمهوری هدایت میدهم تا نیازمندیهای ادارات دولتی را از طریق خریداری قالینهای افغانی تکمیل نماید. وی افزود که با سفارتخانهها صحبت شود تا فرصتهای سرمایهگذاری و راه اندازی نمایشگاههای قالین افغانی را جستجو و فراهم نمایند.
رئیسجمهورمحمداشرف غنی خاطرنشان کرد که باید روی مرکز شستشوی قالینهای افغانی توجه شود و نیز رنگهای که برای ساخت قالینهای افغانی به کار گرفته میشوند مشخص و انحصار افغانستان باشد. او تأکید کرد که از کودکان نباید در کار صنعت قالین استفاده شود و راه حل دراین زمینه جستجو گردد.
رئیسجمهورغنی تصریح نمود که دولت در بازاریابی در این عرصه از تواناییهای لازم برخوردار نمیباشد و خوب است که سکتور خصوصی در این راستا همکاریهای همهجانبه داشته باشد.
در ادامه، طرح برنامۀ ملی توانمندسازی اقتصادی زنان- برنامه ملی دارای اولویت از سوی وزارت کار و امور اجتماعی، شهدا و معلولین به جلسه مطرح گردید.
نسرین اوریاخیل وزیر کار و امور اجتماعی، شهدا و معلولین گفت، این برنامه براساس پروگرام موثر دولت برای زنان ساخته شده است که هدف آن ایجاد سقف واحد برای کار به زنان میباشد. او خاطر نشان کرد، با تطبیق این طرح، هماهنگی میان وزارتها و ادارات به ویژه در تطبیق برنامههای زنان بیشتر میگردد.
وی علاوه کرد که برخی برنامهها در گذشته کوتاهمدت بوده اما اکنون از استمرار خوب برخوردار میباشند که به زودی نتایج ملموسی را پی خواهد داشت. اوریاخیل افزود که هدف این برنامه تقویت موقف زنان و همچنان خودکفایی و رفاه آنان بوده که از طریق توسعه دسترسی زنان به منابع اقتصادی بهدست میآید.
در طرح متذکره تصریح شده است که تسهیلات در افزایش آمار احصایوی، از بینبردن موانع حقوقی و اشتراک زنان در فعالیتهای اقتصادی، سوادآموزی، مدیریت تجارت و مهارتهای کاری، دسترسی به منابع مالی، بهبود وضعیت زراعتی، دسترسی به بازار و همچنان دسترسی زنان به بازارهای اقتصادی خلاق فراهم گردیدهاست.
عبیدالله رامین عضو ولسیجرگه گفت که مشکل اساسی در ادارات و وزارتخانهها تداخل وظیفوی میباشد که باید از بین برود.
احمدنادر نادری مشاور ارشد رئیسجمهور در امور روابط عامه و ستراتیژیک گفت، طرح ارائه شده یک طرح عالی بوده و روی ظرفیتافزایی برای زنان پیشبینیهای لازم صورت گرفتهاست.
محمدسرور دانش معاون دوم رئیسجمهور گفت، برخی طرحها در ادارات و وزارتها تکراری میباشند و باید از تطبیق و رویدست گرفتن طرحهای مشابه جلوگیری گردد، برای نمونه برخی طرحهای مشابه را وزارت زنان نیز تطبیق مینماید.
سیروس علاف مشاور رئیسجمهور در امور تجارتی گفت، در بخش تجارت و اقتصاد، زنان از توانایی و استعداد خوبی برخوردار اند و لازم است این توانمندی آنان مدیریت شود.
عبدالستار مراد وزیر اقتصاد در این زمینه گفت که زنان دارای معلولیت باید شامل برنامه متذکره گردند و روی آگاهی حقوق زنان نیز برنامههای مؤثر رویدست گرفته شود.
رئیسجمهور محمداشرف غنی گفت که این برنامه یک برنامه ملی است و لازم است انسجام بیشتر پیدا کند. او بر تقسیم کار واضح بین ادارات تأکید کرده گفت، باید مشخص گردد که کدام اداره چه کاری را در عرصۀ زنان انجام میدهد.
وی اظهار داشت که فرهنگ حکومتداری در رابطه با زنان باید تغییر کند و زنان برای دسترسی به حقوق شان نیاز به سندهای تولد، ازدواج، میراث و طلاق دارند و از این طریق میتوانند حسابهای بانکی نیز باز نمایند. طرح متذکره در پرنسیپ از سوی جلسه تأیید گردید.
در این جلسه، خواست کتبی شماری از تاجران میوۀ خشک در بخش ایجاد مکان مناسب جهت تجارت و سرمایهگذاری میوۀ خشک مطرح گردید.
رئیسجمهور کشور گفت، یک طرح واضح دراین بخش تهیه گردد تا براساس آن ساحۀ مشخص بهخاطر تجارت و سرمایهگذاری میوۀ خشک درنظرگرفته شود.
همچنان در ادامه، روی برنامۀ آموزشی که قرار است در سنگاپور به هزینۀ دولت آن کشور برای کارمندان دولتی افغانستان برگزار گردد، بحث شد.
رئیسجمهورغنی در این زمینه گفت، سنگاپور ظرفیتهای مناسب بهخصوص در عرصۀ حکومتداری خوب دارد و کدرهای که به این دورههای آموزشی معرفی میشوند باید ظرفیت جذب مهارتها را داشته باشند.