با وجود اینکه بیش از یک دهه از پایان دولت طالبان در افغانستان میگذرد و کشورهای غربی و در رأس آنها امریکا برای تأمین امنیت در کشورمان حضور دارند، اما به طور مکرر شاهد تنشها و درگیریهای گسترده در افغانستان هستیم.
کاپیسا از جمله ولایتهای مرکزی افغانستان بوده و در بین ولایتهای کابل، پروان، پنجشیر و لغمان قرار داشته و دارای 6 وُلسوالی الهسای، تگاب، نجراب، کوهستان یک، کوهستان 2 و کوهبند با مرکزیت شهر محمود راقی است.
ساکنان این ولایت اقوام تاجک، پشتون، پشهای و نورستانی با اکثریت تاجک بوده و به زبانهای دری و پشتو با اکثریت دری صحبت میکنند.
ولایت کاپیسا که کوچکترین ولایت افغانستان است، دارای کوههای سربه فلک کشیده و دشتهای هموار است که در یک هزار و 842 کیلومتر مربع مساحت خود بر اساس سرشماری سال 2009 حدود 365 هزار نفر را در خود جا داده است.
محیالدین منصف نماینده مردم کاپیسا در مشرانو جرگه، در مورد وضعیت امنیتی این ولایت گفت: وضعیت امنیتی کاپیسا همانند سایر ولایتهای افغانستان نگرانکننده بوده و مطلوب نیست.
وی با تأکید بر اینکه 3 وُلسوالی تگاب، الهسای و نجراب تحت تهدیدات طالبان قرار دارد، تصریح کرد: با آنکه نیروهای دولتی با راهاندازی عملیاتهایی در تلاش خنثیسازی توطیههای دشمن است، اما این 3 وُلسوالی تحت تهدیدات مخالفان مسلح دولت است.
وی با بیان اینکه مشکل اصلی در کاپیسا حضور طالبان در وُلسوالی تگاب است، گفت: اگر افراد طالبان در تگاب شکست بخورند، این گروه در سایر وُلسوالیهای کاپیسا نیز شکست خواهند خورد، به همین دلیل چندین بار در این خصوص پیشنهاداتی به مسئولان ارشد دولتی دادهایم.
وی با بیان اینکه تگاب لانه امن طالبان شده، گفت: افراد این گروه در تگاب تجهیز و آموزش دیده و به سایر وُلسوالیها اعزام میشود.
منصف در ادامه سخنان خود تصریح کرد: طالبان مستقر در تگاب علاوه بر وُلسوالیهای کاپیسا، برخی وُلسوالیهای ولایتهای پروان و لغمان را نیز تحت تهدید قرار دادهاند.
وی با بیان اینکه طالبان در سایر وُلسوالیهای کاپیسا به صورت رسمی فعالیت ندارد، گفت: احتمال حضور مخفیانه آنها در تمام مناطق کاپیسا وجود دارد، اما تاکنون این مسئله نزد مسئولان امنیتی افشا نشده است.
این عضو مشرانو جرگه در مورد آمار تخمینی طالبان مستقر در کاپیسا، گفت: به آمار طالبان مستقر در کاپیسا دسترسی نداریم، اما اکثر گروهکهای فعال در کاپیسا از جمله گروهکهای طالبان نیستند.
وی با اشاره به خصومتهای شخصی در بین ساکنان کاپیسا، گفت: به دلیل همین دشمنیها، برخی مردم برای فرار از مجازات زیر بیرق طالبان فعالیت و زنده گی میکنند.
محیالدین منصف با بیان اینکه داعش در این ولایت تاکنون حضور نیافته، گفت: اما تروریستهای خارجی در بین طالبان دیده شده است.
وی بااستقبال از فعالیت نیروهای دولتی در این ولایت، گفت: اکنون جوانان ما در سنگرهای جنگ در وُلسوالیهای تگاب، الهسای و نجراب مشغول نبرد با طالبان هستند.
منصف با تأکید بر اینکه نیروهای دولتی همه روزه با طالبان درگیری دارند، گفت: در کنار اعزام نیروهای بیشتر در کاپیسا، دولت مرکزی باید بیشتر روی افزایش هماهنگی بین پولیس، اردوی ملی و امنیت در این ولایت تمرکز کند.
وی تصریح کرد: زمانیکه یک منطقه از وجود طالبان پاکسازی میشود، باید برنامهای جامع و کامل وجود داشته باشد تا این منطقه دوباره به دست طالبان سقوط نکند.
منصف خاطر نشان کرد: منطقه دره پچغان وُلسوالی نجراب چند روز پیش توسط نیروهای دولتی پاکسازی شد، اما به دلیل عدم استقرار عسکر در آن منطقه، بعد از 3 روز یکبار دیگر در کنترول طالبان درآمد.
وی در ادامه سخنان خود با اشاره به چرایی تشدید وخامت اوضاع در کاپیسا، گفت: بیبرنامه گی مسئولان نظامی و کاهش اعتماد مردم نسبت به دولت سبب گسترش ناامنی در کاپیسا شده است.
این عضو مشرانو جرگه افغانستان با بیان اینکه اراده و وطندوستی نیروهای دولتی مهمترین نقطه قوت این نیروها است، گفت: این همچنین تنها دلیلی است که دولت در کاپیسا اقتدار خود را حفظ کرده است.
وی در پایان سخنان خود تصریح کرد: عدم هماهنگی و بیتوجهی دولت مرکزی به وضعیت امنیتی کاپیسا مهمترین نقطه ضعف عساکر مستقر در این ولایت است.