قندهار از جمله ولایتهای جنوبی افغانستان بوده و در بین ولایتهای زابل، هلمند و ارزگان و کشور پاکستان قرار داشته و دارای 17 وُلسوالی دند، ژیری، دامان، ارغنداب، ارغستان، پنجوایی، معروف، سپین بولدک، میوند، شاهولی کوت، تخته پل، خاکریز، نیش، غورک، ریگستان، میانشین و خوراوک با مرکزیت شهر قندهار است.
ساکنان این ولایت اقوام پشتون، تاجک، بلوچ، سادات، براهوی و ایماق با اکثریت پشتون بوده و به زبانهای پشتو و فارسی با اکثریت پشتو صحبت میکنند.
ولایت قندهار که یکی از ولایتهای سرحدی افغانستان بوده، دارای کوههای سربه فلک کشیده و دشتهای هموار است که در 47 هزار و 676 کیلومتر مربع مساحت خود بیش از یک ملیون نفر را در خود جا داده است.
محمدیوسف یونس عضو شورای ولایتی قندهار، در مورد وضعیت امنیتی این ولایت گفت: وضعیت امنیتی قندهار نسبت به برخی ولایتهای جنوبی و شرقی بهتر است.
وی افزود: اما در وُلسوالیهای دور و نزدیک این ولایت جنگ به صورت شدیدی جریان داشته و در این روزها وُلسوالیهای غورک، معروف و میوند شاهد درگیریهای گسترده است.
این عضو شورای ولایتی قندهار با اشاره به فداکاریهای عبدالرازق اچکزی قومندان پولیس این ولایت گفت: وی در درگیریهای قندهار حدود 2 هزار تن از اقوام و دوستان خود را از دست داده است.
وی خاطر نشان کرد: از بین این کشته شده گان تنها 800 نفر از قوم اچکزی که قوم قومندان پولیس است، از بین رفتهاند.
این ولسوال پیشین وُلسوالی خاکریز قندهار در ادامه سخنان خود گفت: مخالفان مسلح در 3 وُلسوالی قندهار به صورت گسترده حضور داشته و نیروهای دولتی تنها شاهراهها و مرکز وُلسوالیها را در کنترول خود دارند.
وی با بیان اینکه در تمام وُلسوالیها و حتی شهر قندهار طالبان حضور دارند، افزود: اکثر گروهکهای کوچک طالبان قادر به آغاز نبرد نبوده و منتظر رفتن قومندان پولیس در یک وُلسوالی هستند تا آنها جنگ در وُلسوالی دیگر را آغاز کنند.
یونس در ادامه سخنان خود با تأکید بر اینکه تروریستهای خارجی نیز در قندهار حضور دارند گفت: تاکنون بر اساس راپورهای مردمی اتباع کشورهای عربستان سعودی، یمن، پاکستان، چچین، سودان و چاد در صفوف طالبان هستند.
وی با بیان اینکه زخمیهای مخالفان مسلح از سوی طالبان به پاکستان جهت تداوی منتقل میشوند، تصریح کرد: طالبان در شفاخانههای مجهز شهر کراچی پاکستان تداوی شده و دوباره به افغانستان خاصتاً قندهار اعزام میشوند.
این عضو شورای ولایتی در پاسخ به این پرسش که آیا راپوری از حضور داعش در قندهار هم دارید، گفت: در روزهای اخیر راپورهای ضد و نقیضی از تلاش افراد داعش برای ورود به قندهار از راه پاکستان به دست ما رسیده است.
وی افزود: این افراد داعش که در تلاش ورود از سمت قلات بوده اما قومندان پولیس قندهار فرصت چنین کاری را نمیدهد.
محمد یوسف یونس تأکید کرد: با دستور قومندان پولیس قندهار چرخبال های نیروهای دولتی در قلات افراد داعش را که به تازه گی از پاکستان وارد شده بودند، هدف قرار داده و آنها را مجبور به قبول شکست کرده است.
وی با تأکید بر اینکه با وجود عبدالرازق داعش در قندهار نمیتواند پایگاه تأسیس کند، در مورد وضعیت نیروهای دولتی مستقر در این ولایت گفت: متأسفانه اکثر نیروهای دولتی در قندهار با تجهیزات پیشرفتهای مجهز نیستند.
این نماینده مردم قندهار در شورای ولایتی با بیان اینکه با ساکنان اکثر وُلسوالیها و نیروهای دولتی مستقر در وُلسوالیها در تماس است، گفت: طالبان از تسلیحاتی استفاده میکنند که شبها به راحتی قادر به هدفگیری نیروهای دولتی میشوند، تسلیحاتی که نیروهای دولتی حتی با استفاده آن آشنایی ندارند.
وی با بیان اینکه نیروهای دولتی به آسانی هدف قرار میگیرند، افزود: تنها دلیل پیروزی نیروهای دولتی هماهنگی بین این نیروها است.
یونس در ادامه سخنان خود با تأکید بر اینکه هماهنگی مطلوبی بین نیروهای دولتی وجود دارد، گفت: با آنکه نیروهای دولتی برای آزادی و تأمین امنیت تلاش میکنند، اما نیاز جدی در اعزام نیروهای بیشتر در قندهار دیده میشود.
این عضو شورای ولایتی قندهار در بخش پایانی سخنان خود هماهنگی بین نیروهای دولتی را نقطه قوت و ضعف رهبران کابل را ضعف نیروهای دولتی مستقر در قندهار دانست.