بر اساس نتایج این سروی، در سال جاری با تطبیق برنامههای معیشت بدیل، آگاهی عامه، کاهش تقاضا و برنامه تقدیر از اجراآت خوب، کشت کوکنار در ولایات فراه 57 درصد، نیمروز40 درصد، غور29 درصد، هرات 27 درصد، هلمند 7 درصد، کندهار 3 درصد و دایکندی 2 درصد کاهش یافته است.
وزارت مبارزه علیه مواد مخدر با همکاری اداره مبارزه با مواد مخدر و جرایم سازمان ملل متحد (UNODC) و معنیت مبارزه با مواد مخدر وزارت امور داخله، گزارش سروی کشت و تولید مواد مخدر افغانستان – سال 2016 را اعلان نمود.
در نشستی که به همین منظور در مرکز رسانههای حکومت برگزار گردید، پوهنوال سلامت عظیمی وزیر مبارزه علیه مواد مخدر، اندری اویتسیان رییس اداره مبارزه علیه مواد مخدر و جرایم سازمان ملل متحد، دگرجنرال بازمحمد احمدی معین مبارزه علیه مواد مخدر وزارت امور داخله، آقای حسینی معین مالی و اداری و رؤسای وزارت مبارزه علیه مواد مخدر حضور داشتند.
سروی مواد مخدر افغانستان – سال 2016، توسط وزارت مبارزه علیه مواد مخدر با همکاری تخنیکی دفتر مبارزه علیه مواد مخدر و جرایم سازمان ملل متحد وحمایت مالی کشور های ایالات متحده امریکا وجاپان صورت گرفته است.
پوهنوال سلامت عظیمی وزیر مبارزه علیه مواد مخدر گفت: بر اساس نتایج این سروی، در سال جاری با تطبیق برنامههای معیشت بدیل، آگاهی عامه، کاهش تقاضا و برنامه تقدیر از اجراآت خوب، کشت کوکنار در ولایات فراه 57 درصد، نیمروز40 درصد، غور29 درصد، هرات 27 درصد، هلمند 7 درصد، کندهار 3 درصد و دایکندی 2 درصد کاهش یافته است. اما، به دلیل بلند بودن سطح ناامنی و گسترش فعالیت مخالفان مسلح که مانع تطبیق برنامههای مبارزه علیه مواد مخدر در برخی از ولایتها گردیده، مانند ولایت بادغیس، آمارها، افزایش کشت کوکنار را نشان می دهد.
خانم عظیمی تصریح کرد: بر مبنای این سروی، مجموع ساحات تحت کشت کوکنار در افغانستان (201000 دوصد ویکهزار) هکتار زمین را احتوا میکند که 10 درصد افزایش نسبت به سال 2015 را نشان می دهد؛ یعنی در سال 2015 موازی (183000 یکصد و هشتاد و سه هزار) هکتار زمین تحت کشت کوکنار قرار داشت.
در سال 2016، از مجموع کشت کوکنار در افغانستان، 93 درصد کشت در زونهای جنوب، شرق و غرب که از بلند ترین تهدیدات امنیتی برخوردار می باشند، صورت گرفته است.
زون جنوب 59 درصد، زون غرب 25 درصد و زون شرق 9 درصد از مجموعه کشت کوکنار را احتوا مینماید. ساحات تحت کشت کوکنار در زون شرق در ولایات(کاپیسا، کنر، لغمان و ننگرهار) متمرکز گردیده است. زون های دیگر (شمال، شمالشرق و مرکز) 7 درصد از کشت کوکنار را تشکیل می دهند.
براساس سروی موجود در سال 2016، به تعداد 13 ولایت عاری از کشت کوکنار می باشد که نسبت به سال گذشته، کاهش را نشان میدهد. در زون شمال، ولایت جوزجان با داشتن 409 هکتار زمین کشت شدۀ کوکنار، عاری بودن خود را از دست داده؛ درحالی که درسال 2015 این ولایت از کشت کوکنار عاری بود.
وزیر مبارزه علیه مواد مخدر گفت: دلیل پایین بودن محو مزارع کوکنار عبارت از مشکلات حاد امنیتی در ساحات تحت کشت، تأخیر در ارسال پول محو مزارع کوکنار از جانب تمویل کنندگان و پیش آمدن فصل گرما نظر به سال پار میباشد.
آقای اندری اویتسیان رییس اداره مبارزه با مواد مخدر و جرایم سازمان ملل متحد برای افغانستان گفت: ضمن اینکه جنگ و فساد عامل افزایش کشت کوکنار در ولایات افغانستان گردیده، درسال 2016 پروسۀ محو (تخریب) مزارع کوکنار در (7) ولایت: (بدخشان، کندهار، ننگرهار، نیمروز، سرپل، تخار ولغمان) عملی گردید که بر مبنای آن موازی 355 هکتار زمین از وجود کوکنار پاکسازی شده که 91 درصد کاهش را نظر به سال گذشته نشان میدهد.
در سال 2016، تخمین احتمالی تولید تریاک در افغانستان به 4800 متریک تن رسیده است که 43 درصد افزایش را نسبت به سال 2015 نشان میدهد، اوسط حاصلات تریاک 23.8 کیلوگرام فی هکتار تخمین شده است که 30 درصد بیشتر نسبت به سال گذشته(2015)، 18.3 کیلوگرام فی هکتار میباشد.
براساس این سروی، 54 درصد تولید تریاک در زون جنوب کشور، 24 درصد در زون غرب، 12درصد در زون شرق و 6 درصد در زون شمال صورت گرفته است.
دگرجنرال بازمحمد احمدی معین مبارزه علیه مواد مخدر وزارت امور داخله گفت: افزایش 10 درصدی کشت کوکنار در یک وضعیت جنگی و افزایش ناامنی در کشور، چندان جای تعجب نیست و این در حالی اتفاق افتاده که نیروهای امنیتی در نبرد سخت با گروههای مسلح مخالف دولت به سر می برند.
وی گفت: گرچند در کشت کوکنار بصورت محدود افزایش به عمل آمده، اما در میزان گرفتاریهای قاچاقبران بزرگ و کوچک و در ضبط مواد مخدر، پیش رفتهای چشمگیری داریم که نظر با سال پار، قابل مقایسه است.
در اخیر پوهنوال سلامت عظیمی وزیر مبارزه علیه مواد مخدر اضافه نمود که پدیده مواد مخدر یک مشکل منطقهای و جهانی است و مبارزه با این پدیده تباه کننده به تلاشهای منطقهای و جهانی نیاز دارد. بنابراین، وزارت مبارزه علیه مواد مخدر تلاشهای منطقهای و جهانی را در راستای نابود سازی مواد مخدر از کشور، منطقه و جهان، مؤثر می داند وانتظار حمایتهای بیشتر جامعه بین المللی را در این بخش دارد.