با آنکه سرنوشت تلاش های چندین ساله حکومت افغانستان برای تأمین صلح در کشور تاکنون مشخص نیست، رئیس جمهور اشرف غنی میگوید که حکومت صلح پایدار میخواهد و برای تأمین آن به هیچ معامله ای تن نخواهد داد.
آقای غنی این مطلب را دیروز در نشستی که تحت نام “جرگه عدالت خواهی و حمایت از تحول و اصلاحات” در کابل برگزار شده بود ابراز داشته گفت، حکومت کارهای بنیادی را برای ایجاد اصلاحات و ثبات دایمی انجام میدهد و مردم باید برای دریافت نتایج آن از صبر و حوصله مندی کار گیرند.
آقای غنی که در این نشست نسبتاً احساساتی صحبت میکرد و شرکت کنندهگان نیز با کف زدن های پیهم از سخنانش استقبال میکردند گفت :
” صلحی را میآوریم که به جنگ خاتمه دهد نه صلحی را که یک معامله دیگر باشد. صلح اصولی میخواهیم و صلحِ را میخواهیم که پایدار باشد.”
حکومت افغانستان در حالی انجام هر گونه معامله در گفتگوهای صلح این کشوررا رد میکند که پس از انتشار خبر مرگ ملا محمد عمر رهبر پیشین گروه طالبان، گزارش های متعددی از ایجاد اختلافات شدید و دو دسته گی این گروه به نشر میرسند.
با نشر این گزارش ها پرسش های زیادی در رابطه به چگونگی انجام گفتگوهای صلح میان حکومت افغانستان و طالبان مسلح مطرح شده است.
هر چند اخیراً یک گروهی جدا شده از طالبان به رهبری ملا محمد رسول برای انجام گفتگوهای صلح با حکومت افغانستان چراغ سبز نشان داده است، اما شماری از کارشناسان افغان میگویند که دو دسته شدن طالبان پروسه صلح افغانستان را نیز متأثرخواهد ساخت.
پیش از این جنرال جان کمپبل قوماندان عمومی ماموریت حمایت قاطع درافغانستان گفته است که افغانستان، پاکستان و چین باید تلاش نمایند تا طالبان مسلح را برای گفتگوهای صلح تشویق کنند.
هر چند تاکنون مشخص نیست که سرانجام تلاشهای حکومت افغانستان در راستای پیشبرد گفتگوهای صلح به کجا میانجامد اما رئیس جمهورغنی میگوید که هرگز از طریق عذر و زاری وارد گفتگوهای صلح نخواهد شد.
وی افزود:
” توطئه دشمنان ما این بود که دو جغرافیه سیاسی را در این خاک ایجاد نمایند و رئیس جمهور افغانستان را مجبور نمایند تا از طریق عذر و زاری به میز مذاکره بنشیند. من از مادری تولد نشده ام تا با عذر و زاری از این طریق پیش بیآیم.”
پیش از این رئیس اجرائیه حکومت افغانستان نیز گفته است که پس از این با قوت تمام وارد گفتگوهای صلح خواهند شد.
این در حالیست که شماری ازکارشناسان افغان تأکید میورزند که حکومت و طالبان مسلح باید هر دو برای گفتگوهای صلح از خودگذری نمایند و بدون در نظرداشت منافع شخصی گرد هم آیند تا از این طریق به مداخلات بیرونی نقطه پایان گذاشته شود.
احمدزی: اجازه نمیدهیم آزادی پشتونهای مناطق قبایلی سلب شود
شماری از افغانها میگویند که هرگز اجازه نخواهند داد تا تلاش های پاکستان در رابطه به تبدیل شدن مناطق قبایلی به یک واحد سیاسی کامیاب گردد.
برخی از اعضای ولسی جرگه افغانستان میگویند که حکومت پاکستان نمیتواند که مناطق قبایلی را به طورخود سر تحت کنترول سیاسی اش در آورد.
محمد نذیر احمدزی معاون دوم این جرگه در این مورد گفت:
“اجازه سلب آزادی پشتون ها را برای هیچ کس نمیدهیم این موضوع تنها موضوع آنها نیست اینسو و آنسو یک پشتون است و گفتگو ها در این موارد این قدر ساده نخواهد بود که طی چند نشستی آنها بدون مشوره در مورد اش فیصله کنند.”
آقای احمدزی ابراز امیدواری کرد که مردم باید سرنوشت شان را خود تعین کنند نه اینکه حکومت ها فیصله های شان را بالای آنان تحمیل نمایند.
اخیراً رسانه های پاکستان گزارش داده اند که برخی از سیاستمداران و نمایندههای مناطق قبایلی در پارلمان این کشور کمیته را ایجاد نموده اند که هدف آن مشوره در رابطه به درآوردن این مناطق در یک چوکات واحد سیاسی خوانده شده است.
مناطق قبایلی پاکستان در مجاورت با مناطق جنوبی افغانستان قرار دارد و با ولایات کنر، ننگرهار، پکتیا، خوست، پکتیکا هم سرحد اند.
جمعیت این مناطق حدود چهار میلیون تن خوانده شده و گفته میشود که مردمان این مناطق از سال ها به اینسو مستقل میباشند.
در دو سوی خط دیورند اقوام چون مومند، مسعود، اورکزی، شینواری و برخی دیگر اقوام زیست دارند، ادعا میشود که این مناطق از سالها به این طرف از سوی حکومت پاکستان برای تأمین منافع این کشور ناامن نگهداشته شده اند.
شهزاده مسعود وزیر مشاور رئیس جمهور پیشین افغانستان میگوید که پاکستان با از بین بردن بزرگان مناطق قبایلی میخواهد به برخی از اهدافش در این مناطق دست یابد.
وی گفت:
“مناطق شمالی وزیرستان جنوبی از سه دهه قبل توطئه های برخی گرو های استخباراتی پاکستان در این رابطه جریان داشته که چگونه به شکل از اشکال بتوانند مناطق شمالی و جنوبی وزیرستان را تحت تسلط مطلق خود در آورد راه را که میخواستند حالا برای خود هموار ساخته اند ممکن همان را بالای شان عملی کنند به نظر من چنین چیزی برای مردم قبایل آزاد قابل قبول نخواهد بود.”
تلاش نمودیم تا در رابطه به این اقدام پاکستان نظر وزارت سرحدات و قبایل افغانستان را نیز داشته باشیم اما مسوولین این وزارت ابراز نظر در این مورد را پیش از وقت خواندند.
از سوی هم کارشناسان افغان تلاشهای پاکستان را به معنی تقسیم افغانها در مناطق پشتونخوا ه و استفاده از این منطقه علیه افغانستان عنوان میکنند.
فیض محمد ځلاند یکی از این کارشناسان گفت، در صورت که پاکستان قبایل آزاد را تحت اداره واحد در آورد، تلاش های این کشور در رابطه به رسمیت شناختن خط دیورند کامیاب خواهد شد.
وی تأکید می کندک ه عملی شدن این اقدام از سوی پاکستان، برای افغان ها مشکلات زیادی را به میان خواهد آورد.
وی گفت:
“سیاست های که در این اواخر از سوی حکومت پاکستان گرفته شده است دو عواقب ناگوار برای ملت افغانستان دارد. یک مشکلات را که به میان آورده میتواند، مشکل سیاسی برای ملت افغانستان است که تشکیلات ملی افغانستان را خدشه دار میسازد. دوم پاکستان از تعهدات بین المللی تخطی میکند. اگر این کار به اساس کدام دسیسه بینالمللی و منطقه یی صورت می گیرد این واقعاً به چالش کشیدن منطقه ومردم استند.”
به باور کارشناسان افغان، اینکه حکومت افغانستان توقع پاکستان در رابطه به رسمیت شناختن خط فرزی دیورند را از بین برده است، اکنون سیاسیون و برخی از نویسنده های این کشور تلاش مینمایند تا از هر راه ممکن زمینه پذیرش این حرف ها را در ذهن مردم عام فراهم سازند.
آنان می گویند که دسایس پاکستان برای جدا ساختن افغان ها پذیرفتنی نبوده و حتی اکثریت مردم از آن سوی خط دیورند نیز با این تلاش های پاکستان مخالفت های جدی از خود نشان خواهند داد.