یک روزنامه آمریکایی از تلاش مقامات واشنگتن برای جذب سرمایه گذاران ایرانی برای بازسازی افغانستان خبر داد. به بیان دیگر دولت آمریکا می کوشد با جذب سرمایه گذاران ایرانی به بهبود وضعیت اقتصادی افغانستان کمک کند.
روزنامه وال استریت ژورنال با اعلام این خبر نوشت وزارت دفاع آمریکا درصدد است به ایرانی ها اجازه سرمایه گذاری بیشتری در افغانستان را بدهد. به طوری که طی دو سال گذشته ایرانی ها دوبار چنین مجوزی دریافت کرده اند که طی آن به تاسیس نخستین کارخانه دوا سازی در کشور ما مبادرت کرده اند و چند شرکت ایرانی نیز اجازه سرمایه گذاری در حوزه معدن را یافته اند.
وال استریت ژورنال به نقل از منابع آگاه در واشنگتن هدف از این اقدام را یافتن جایگزینی برای هزینه های هنگفت و بی حاصلی دانست که طی یک دهه اخیر توسط آمریکا و متحدانش در افغانستان صرف شده است.
در همین راستا “جوزف کاتالینو” معاون بازرگانی و عملیات ثبات پنتاگون به این واقعیت اعتراف کرده که برای بازسازی و ایجاد ثبات در افغانستان نمی توان از ایران و سرمایه گذاران ایرانی چشم پوشی کرد.
گفتنی است طبق گزارش “اتاق مشترک بازرگانی و صنایع و معادن ایران و افغانستان” میزان صادرات ایران به افغانستان در سال گذشته دو میلیارد و 400 میلیون دالر بوده است.
مارک کرک سناتور جمهوریخواه آمریکا میگوید گرچه تحریمها مانع از همکاری شرکتهای آمریکایی با ایران میشود، اما یک کارگروه ویژه پنتاگون به دنبال مجوزی برای تعامل با ایران به منظور تقویت اقتصاد آسیبدیده افغانستان است.
جوزف کاتالینو، مسوول بخش تجاری و عملیات ثبات وزارت دفاع آمریکا نیز گفت: نمیتوان ایران را برای افغانستان نادیده گرفت زیرا این کشور، شریک مهم افغانستان در زمینههای مختلف به حساب میآید.
این ابراز علاقه آمریکایی ها برای حضور فعال ایران در عرصه های اقتصادی، بازرگانی و صنعتی افغانستان، در حالی مطرح می شود که هنوز هم برخی از سران کاخ سفید ایران را عامل تخریب فعالیتهای آمریکا در افغانستان می دانند.
به طور نمونه: دو روز پیش رادیو اروپای آزاد در گزارش اعلام کرد که پنتاگون در آخرین ارزیابی خود از وضعیت امنیتی افغانستان تاکید کرد که پاکستان به استفاده از نیروهای شبه نظامی در افغانستان و هند به منظور پوشش دادن ناکامی اسلام آباد در نفوذ در افغانستان و مقابله با برتری نظامی هند ادامه میدهد.
وزارت دفاع آمریکا در ادامه ادعا کرد که ایران کمکهای کشنده در اختیار طالبان قرار می دهد تا روند خروج نیروهای بین المللی از افغانستان را تسریع بخشند. در عین حال ایران روابط دوستانه ای با دولت افغانستان برقرار کرده تا مانع از بازگشت طالبان به قدرت شود.
این تردید آمریکا درباره نقش مثبت و فعال ایران به عنوان یکی از همسایگان موثر در امور داخلی افغانستان، در حالی است که خود کاخ سفید متهم تراز اول مشکلات موجود در افغانستان است.
آمریکا که بعد از امضای پیمان امنیتی خود را مالک و همه کاره ی کشور ما می دانند و درباره نقش مثبت یا منفی کشورهای دیگر طوری ابراز نظر می کند که گویا افغانستان ملک ابا و اجدادی اش می باشد، باید بدانند که ده ها کشور باید به تاثیرات منفی ای که لشکر کشی کاخ سفید به کشور ما داشته است، بپردازند نه اینکه این ابرجنایتکار هر طوری که خواست تصمیم بگیرد و در امور داخلی دولت جدید افغانستان دخالت آشکار نماید.