تصویری تکاندهنده از پیکر بیجان یک طفل 16 ماهه روهینگیایی توسط رسانههای مختلف جهان نشر شد.
طفلی که با صورت بر روی گِلهای ساحل یک رود افتاده است؛ تصویری که از ادامه رفتارهای غیر انسانی در میانمار حکایت دارد.
نشر این تصویر دردناک یادآور ماجرای سال 2015 آیلان کُردی، طفل خردسال و پناهجوی سوری است که نشر تصاویری از جسدش در سواحل ترکیه بسیاری از مردم و مقام های سراسر جهان را تکان داد.
بر اساس راپور شبکۀ خبری سیانان، این پناهجوی 16 ماهه از مسلمان روهینگیا در ایالت راخین در کشور میانمار بوداست و محمد شوهیت نام دارد.
وی و خانوادهاش برای فرار از خشونتی که علیه مسلمانان روهینگیایی در میانمار صورت می گرید، از راخین گریخته بودند، اما سرنوشت محمد، برادر و مادرش غرق شدن در رودی پر آب در سرحد بنگلادش بود.
زافور علام، پدر محمد شوهیت 16 ماهه در گفتوگو با سیانان گفت: هنگامیکه این تصویر را دیدم احساس کردم بهتر است بمیرم. دیگر تمایلی به برای زنده گی در این دنیا ندارم.
مسلمانان روهینگیایی در میانمار بیش از هر اقلیت دیگری در دنیا مورد آزار و اذیت قرار می گیرند زیرا دولت میانمار آنها را مهاجران بنگالی میداند، درحالیکه به گفتۀ بسیاری از ناظران بینالمللی این افراد بومی ایالت راخین بهحساب میآیند.
پدر محمد افزود: در قریه یمان، چرخبالهای ارتش بهسوی ما فَیْر کردند و عساکر میانماری نیز ما را هدف مرمی قراردادند. ما نمیتوانستیم در خانۀ خود بمانیم بنابراین فرار کردیم و در جنگل پناه گرفتیم.
وی خاطرنشان کرد که پدرکلان و مادرکلان من هر دو زنده در آتش سوختند. ارتش تمام قریه ی ما را سوزاند و هیچچیز باقی نماند.
پدر این طفل غرقشده با بیان این که آنها برای گریز از خشونت از قریه یی به قریه ی دیگر میرفتند، تاکید کرد که من شش روز تمام راه رفتم. چهار روز نتوانستم برنج بخورم. در طی این شش شبانهروز نخوابیدم. ارتش در تعقیب مسلمانان روهینگیایی بود و ما مداوم مکان خود را تغییر میدادیم.
پدر محمد در این سفر از خانوادهاش جدا شد و خود را به رودخانه ناف رساند که در سرحد کشورهای بنگلادش و میانمار جاری است. وی به آب زد و درنهایت به کمک یک ماهیگیر بنگلادشی از سرحد میانمار خارج شد. این مرد پس از موفقیت خودش تلاش کرد تا خانوادهاش را به بنگلادش منتقل کند.
پدر محمد میگوید: میخواهم تمام جهان بداند که نباید به دولت میانمار زمان بیشتری داد. اگر تعلل کنید، آنها همه مسلمانان روهینگیا را خواهند کشت.
از سوی دیگر از چند روز پیش 23 فعال حقوقی برنده جایزه صلح نوبل در نامه ای از سازمان ملل خواسته اند که به بحران انسانی که مسلمانان میانمار از آن رنج می برند، پایان دهد.
آنها در این نامه درباره وقوع فاجعه انسانی و پاکسازی نژادی در میانمار هشدار دادند و آنگ سان سو چی، وزیر امور خارجۀ میانمار و رهبر جنبش دموکراسی را که خود برنده جایزه صلح نوبل است، به علت بیتوجهی به وضعیت مسلمانان میانمار به باد انتقاد گرفتند.
دولت میانمار بارها اتهامات سازمانهای بینالمللی در مورد نقض گسترده حقوق مسلمانان روهینگیا را رد کرده و مدعی شده است که ارتش این کشور تنها در حال اجرای یک عملیات پاکسازی برای مقابله با مظنونین حمله به سرحدبانان میانماری است.