رئيس تشكيلات خودگردان فلسطين در مصاحبه با شبكه يورونيوز اظهار داشت كه مخالفتهاي آمريكا مانع حركت او به سوي تشكيل كشور مستقل فلسطين نميشود.
محمود عباس، رئيس تشكيلات خودگردان فلسطين در مصاحبه با شبكه يورونيوز به تشريح تلاشهايش براي عضويت فلسطين در سازمان ملل، گفتگوها با حماس و تحولات منطقه پرداخت.
بخشي از متن اين مصاحبه به شرح ذيل است.
سوال: نظر خود را در مورد عضويت فلسطين در يونسكو بيان كنيد.
عباس: عضويت فلسطين در سازمان فرهنگي، علمي و آموزشي سازمان ملل(يونسكو) معناي بسياري از لحاظ سياسي و اخلاقي دارد. چندين سال است كه فلسطين به دنبال عضويت در سازمان ملل بوده اما هنوز اين اتفاق رخ نداده است. عضويت فلسطين در يونسكو بسيار حائز اهميت است زيرا اين سازمان داراي روابط نزديك با مردم سراسر جهان است.
سوال: آمريكا كمكهاي مالي خود به يونسكو را به حالت تعليق درآورده است.نظر شما در اين مورد چيست؟
عباس: آمريكا مخالف عضويت ما در يونسكو بود اما دليل قانع كنندهاي براي مخالفت خود نداشت. مقامهاي امريكايي اظهار داشتند از سال 1989 قانوني وجود داشته كه مانع كمك مالي آمريكا به سازمانهايي ميشده كه با تروريسم در ارتباط هستند. ما پاسخ داديم فكر نميكنيم كه با تروريسم باشيم و اگر اين صفت 22 ساله پيش مي توانست به ما نسبت داده شود، هم اكنون اين طور نيست. اما آنها گفتند كه اين قانون قديمي است و تغيير نميكند. موضع آنها توجيه ندارد. ما مردمي هستيم كه تحت اشغال قرار داريم. ما خواستار استقلال ميباشيم و معتقد به صلح و قوانين بينالمللي هستيم. ما خواهان تحقق فرهنگ صلح در كشورمان هستيم.
سوال: اخبار جديد در مورد گفتوگوها با حماس چيست؟
عباس: نزديك به يك ماه پيش من با خالد مشعل گفتوگو و چارچوب توافق نامه نهايي را تاييد كرديم. حماس خواهان چند مساله بود. اول اينكه صلح و آرامش بايد در غزه همانند كرانه باختري برقرار شود. دوم آنكه مقاومت از طريق مردم صورت گيرد و نه از طريق راهكارهاي نظامي. اين مسالهاي بود كه در آن اجماع نظر داشتيم و آن اين بود كه راهحل مناقشات، كشوري براساس مرزهاي 1967 است. حماس همچنين موافقت كرد در تاريخ 5 مه 2012 انتخابات برگزار شود.
سوال: اسرائيل قصد دارد امروز (يكشنبه) زندانيان فلسطيني را آزاد كند. شما بعد از آن چه انتظاراتي داريد؟
عباس: اتفاقي كه روي داد اين بود كه گلعاد شليط سرباز اسرائيلي ربوده شد و مذاكرات براي آزادي او پنج سال طول كشيد. پس از آن توافقنامهاي ميان حماس و اسرائيل با ميانجيگري مصر به امضا رسيد. در برخي مقاطع زماني نيز آلمان ميانجيگري كرد تا شمار زندانيان مورد تبادل تعيين شود و در نهايت توافق شد 1027 زنداني فلسطيني آزاد شوند كه 400 تن از آنها در مرحله اول و مابقي آنها در مرحله دوم آزاد ميشوند. اما من پيش از اين با ايهود اولمرت، نخست وزير سابق اسرائيل به توافق نامهاي دست يافته بوديم كه براساس آن شليط آزاد ميشد و اسرائيل نيز زندانيان فلسطيني متعلق به تشكيلات خودگردان فلسطين و همچنين زندانيان حماس را آزاد ميكردند. بنيامين نتانياهو اين توافقنامه را محكوم كرد و حتي باراك اوباما، با پا درمياني و گفتوگو با نتانياهو اظهار داشت تلاش ميكند نتانياهو اين زندانيان را آزاد كند و او به من گفت كه نتانياهو موافقت كرده است و من نيز با آن موافقت كردم اما همه اين مسائل فراموش شد. بنابراين مساله زندانيان تنها از طريق حسننيت حل نميشود بلكه از طريق معامله و تلاش و يا اعمال فشار از سوي يك منبع و يا ديگري حل ميشود.
سوال: تاثير حوادث سوريه بر خاورميانه و فلسطين چيست؟
عباس: ما در امور سوريه دخالت نميكنيم اما براي خواست مردم سوريه احترام قائل هستيم و هرچه را كه آنها تاييد كنند و بخواهند تاييد ميكنيم. شرايط در سوريه را تحت نظر داريم و علاوه بر آن شرايط موجود در تونس و مصر نيز تحت نظر ماست.