وزارت مبارزه با مواد مخدر، ناامنیها و گسترش دامنه نبردها را از عوامل مهم ناتوانیها در کار نابودسازی این کشت زارها در شماری از ولایتها میداند.
وزارت مبارزه با مواد مخدر میگوید که تولید و قاچاق مواد مخدر بخشیاز نبرد هراسافگنان را تمویل میکند؛ اما در بسیاری از بخشها تولید کنندهگان تریاک سرگرم بهرهبرداری استند.
این وزارت میگوید که حکومت تا کنون نتوانستهاست که کشت زارهای کوکنار را نابود بسازد و در شماری از ولایتها، شیرهگیری از بتۀ کوکنارنیز آغاز شدهاست.
وزارت مبارزه با مواد مخدر، ناامنیها و گسترش دامنه نبردها را از عوامل مهم ناتوانیها در کار نابودسازی این کشت زارها در شماری از ولایتها میداند.
حنیف دانشیار، سخنگوی وزارت مبارزه با مواد مخدر میگوید: «چالش بزرگ، ناامنیها است که نیروهای امنیتی مصروف جنگ استند و برنامهیی که ما برای تخریب کشتزارهای کوکنار داشتیم، نتوانستیم عمل بکنیم.»
در هلمند از چند روز به این سو، شیرهگیری کوکنار در این ولایت آغاز شدهاست. گفته میشود که مواد مخدر از منابع مهم تمویل طالبان است.
عبدالخلیل بختیار، رییس کل عملیاتی پولیس مبارزه با مواد مخدر میگوید: «مواد مخدر، تمویلکنندۀ تروریزم است. آنان هر ساحهیی را که میخواهند ثباتاش را مختل سازند، همزمان مردم را وادار میسازند که کوکنار کشت کنند تا مقداری از مصارف جنگیشان را از آن بهدست آورند.»
در این میان، حکومت در کارمبارزه با مواد مخدر وهراسافگنی سخت به باد انتقاد گرفته میشود.
بازمحمد انوری، استاد دانشگاه میگوید: «حکومت برای این که طالبان نتوانند از کشتزارهای کوکنار استفاده موثر کنند، باید این کشتزارها را پیش از شیرهگیری نابود سازد.»
اما از آغاز سال روان هجری خورشیدی تا اکنون، بازداشت قاچاقبران مواد مخدر در مقایسه با زمان مشابه سال پار افزایش را نشان میدهد.
خالد موحد، سخنگوی مرکزعدلی و قضایی مبارزه با مواد مخدر میگوید: «۳۹ قضیه به محکمه ابتدائیه، ۴۳ قضیه به محکمه استیناف و ۳۳ قضیه دیگر به دادگاه عالی فرستاده و نهایی شدهاست.»
با این همه، همزمان با گسترش دامنههای نبردها، کشت کوکنار در مقایسه با سالهای پیش، افزایش یافته است. چنانکه پساز چندین سال، کشت کوکنار بار دیگر در بخشهایی از ولایت بلخ، از سرگرفته شدهاست و این میتواند نگرانکننده باشد.