هلمند که هوایش بوی باروت میدهد و زمیناش بوی تریاک، در بیشتر زمینها در هلمند، کوکنار برای خمیدن قامتها و مصیبتآفرینی قد کشیدهاند.
والی هلمند میگوید که حکومت توان نابودسازی کشتزارهای کوکنار را در این ولایت ندارد و نیز، با ویرانکردن این کشتزارها، کشاورزان آسیب بیشتر میبینند.
در این میان، برخی از افسران پولیس نابودسازی کوکنار و جلوگیری از تولید مواد مخدر را پایان جنگ در هلمند و ناتوانساختن طالبان میدانند.
هلمند که هوایش بوی باروت میدهد و زمیناش بوی تریاک، در بیشتر زمینها در هلمند، کوکنار برای خمیدن قامتها و مصیبتآفرینی قد کشیدهاند.
نیازمحمد ۱۵ سال است که کشاورز است و کوکنار پرورش داده است. او میگوید: «خواه مخواه قاچاقبر در این کار دخیل است، ما تا کنون با آنان گپ نزدهایم.»
کودکان نیازمحمد نیز در این کار یاریاش میکنند. دستان کودکانه این کودکان به جای بازیچهها، با کوکنار آشنا شدهاند و نمیدانند که پایان این راه، خطر بزرگی است.
گفته میشود که مواد مخدر یکی از منابع تمویلکنندۀ گروههای هراسافگن است. طالبان از زمین افغانستان در برابر امنیت افغانستان استفاده میکنند.
کسی هم مانع آنان شده نمیتواند. حتی کندک پولیس شاهراه که در کنار آنان هستند. اما طالبان از آغاز کار تا انجام، امتیاز خودشان را میگیرند.
نیازمحمد، کشاورز، میگوید: «طالبان در هر بخشی از زمینها مالیه وضع میکنند.»
پدر نیازمحمد نیز با پسرش در راه کشت کوکنار یکجا گام برداشتهاست. هدفشان به دستآوردن درآمد بیشتر است. نیک میدانند که ثمر این کشت، به تباهی دیگران میانجامد.
عبدالغفار، پدر نیازمحمد، نیز کشاورز است. او میگوید: «میدانیم که حاصل این کار تباهی است، اما چه کنیم؟ کار و کِسب نیست، چه کنیم؟»
امسال، در کمتر جاهایی در هلمند دیده شدهاست که کشت زارهای کوکنار نابود شدهاند. نظامیان نیز میدانند که درآمد این کشت به جیب هراسافگنان میرود.
صفاالدین، افسر پولیس میگوید: «تریاک اگر از بین رود، جنگ هم خاتمه مییابد. طالبان با استفاده از تریاک هم تجارت میکنند؛ هم نفقۀ خانوادۀ شان را تأمین میکنند. تریاک اگر نباشد، طالبان نه سلاح خریده میتوانند و نه مهمات.»
چرا کشتزارهای کوکنار در هلمند نابود نشدند؟
حیاتالله حیات، والی هلمند میگوید: «در نابودسازی کشتزارهای کوکنار در نطفه، دهقانان ما بسیار متضرر میشدند. واقعیت این است که دولت افغانستان در اوضاع فعلی، استعداد و قوت این را ندارد که همه کشتزارهای کوکنار را در هلمند از بین ببریم.»
یک افسر پولیس نیز تأیید میکند که در این ولسوالیها زور کسی به طالبان نمیرسد: «زور کسی به طالبان نمیرسد. آنان در قریه افراد بسیار دارند و افراد ملکی هم به آنان همکاری میکنند.»
گفته میشود، جایی که طالبان هست، کشت کوکنار نیست هست. هلمند هنوز هم از تولیدکنندهگان بزرگ مواد مخدر در افغانستان به شمار میرود؛ پدیدهیی که همیشه مصیبت آفریده است و مصیبت میآفریند.